Domowy makaron (z maszynki)

4.44 (165 ocen)

  • 40 min

Domowy makaron, zawsze robiła moja mama na niedzielny obiad. Najtrudniejsze jest rozwałkowanie ciasta. Ciasto jest twarde i stąd trudność. Jednak z pomocą maszynki do makaronu, którą można teraz kupić w przystępnej cenie, jego wykonanie jest znacznie prostsze.

  • 40 min

Składniki:

  • Domowy makaron (z maszynki)



    SKŁADNIKI: na 6-8 porcji ; czas przygotowania 40 minut (jeśli nie mamy maszynki, czas się wydłuży o etap wałkowania)

    2 szklanki mąki
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju

    Mąka do podsypywania ciasta i posypania makaronu

    Osolona woda do gotowania makaronu.


Wystaw ocenę:

4.44 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Domowy makaron (z maszynki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do drewnianej niecki lub do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wbić jajka, wsypać sól i wlać olej.
    Za pomocą łyżki zagarniamy mąkę do środka i mieszamy z jajkami. Gdy ciasto będzie już wystarczająco gęste, oczyścić łyżkę i zagnieść ręcznie. Starając się wgnieść jak najwięcej mąki.
    Gotowe ciasto podzielić na trzy część. Posypać mąką i przykryć ściereczką, aby nie wysychało.
  • 2. Każdą porcję przekręcić kilka razy przez maszynkę z wałkami, zmniejszając grubość. Za każdym razem, lekko posypując mąką. Gdy ciasto jest już odpowiednio cienkie. Przepuścić przez maszynkę z wałkami do makaronu. Nożyczkami ucinać wychodzący makaron co 5 cm. Makaron rozłożyć na stolnicy, posypać mąką, przemieszać i lekko rozsypać. Tą samą czynność powtórzyć z pozostałymi plackami.
  • 3. Makaron ugotować w osolonej wodzie (2 minuty), przecedzić na durszlaku i przelać zimną wodą. Wyłożyć na półmisek.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować