2.Mięso pokroić w kostkę,umyć,posypać solą,pieprzem,czerwoną papryką,obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron (na dużym ogniu).Zawartość patelni przełożyć do garnka z grubym dnem.
3.Do obsmażonego mięsa dodać cebulę i odrobinę gorącego bulionu lub wody,zmniejszyć ogień,dusić pod przykryciem,(tak aby lekko pyrkotało).Partiami dolewać bulion.W końcowej fazie powinien on zakryć mięso prawie dwukrotnie.
4.Gdy mięso zmięknie dolać pastę paprykową i pomidory.Dusić jeszcze 10 minut.Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody, ewentualnie doprawić solą i pieprzem (do smaku).
5.Obrać i umyć ziemniaki,pokroić w plastry,ugotować w osolonej wodzie(15-20 minut).Posypać czosnkiem,udekorować świeżymi listkami oregano lub innych ziół.
6.Dokładnie umyć sałatę,osuszyć.Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny,solą,cuekrem,pieprzem,polać sałatę.
Komentarze