Domowy gulasz z młodymi ziemniakami i sałatą

4.5 (162 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wspaniała propozycja na obiad. Smakuje wszystkim.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • GULASZ:
    - Mięso wieprzowe (na gulasz np. łopatka): 600 gramów
    - pasta ajwar (pasta ajwar z papryki i bakłażana): 2 łyżki
    - pomidory z puszki: 150 gramów
    - cebula (biała): 1 sztuka
    - bulion (z warzyw lub wołowy np. z kostki): 1 litr
    - sól (morska,gruboziarnista): 1 łyżeczka
    - pieprz (kajeński lub czarny mielony): 0.5 łyżeczki
    - papryka (czerwona słodka mielona): 1 łyżeczka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - olej rzepakowy: 6 łyżek
    SAłATA ZE śMIETANą:
    - sałata (masłowa lub strzępiasta): 1 sztuka
    - jogurt grecki (lub śmietana 12%): 100 gramów
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - sól (morska,gruboziarnista): 1 szczypta
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    ZIEMNIAKI Z WODY:
    - ziemniaki (młode): 500 gramów
    - sól (morska): 1 szczypta
    - czosnek kolorowy (mielony): 2 szczypty
    - pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
    - oregano (świeże listki): 10 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pasty

Domowy gulasz z młodymi ziemniakami i sałatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, posiekać.Na patelni podsmażyć cebulę.
  • 2. Mięso pokroić w kostkę,umyć,posypać solą,pieprzem,czerwoną papryką,obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron (na dużym ogniu).Zawartość patelni przełożyć do garnka z grubym dnem.
  • 3. Do obsmażonego mięsa dodać cebulę i odrobinę gorącego bulionu lub wody,zmniejszyć ogień,dusić pod przykryciem,(tak aby lekko pyrkotało).Partiami dolewać bulion.W końcowej fazie powinien on zakryć mięso prawie dwukrotnie.
  • 4. Gdy mięso zmięknie dolać pastę paprykową i pomidory.Dusić jeszcze 10 minut.Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody, ewentualnie doprawić solą i pieprzem (do smaku).
  • 5. Obrać i umyć ziemniaki,pokroić w plastry,ugotować w osolonej wodzie(15-20 minut).Posypać czosnkiem,udekorować świeżymi listkami oregano lub innych ziół.
  • 6. Dokładnie umyć sałatę,osuszyć.Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny,solą,cuekrem,pieprzem,polać sałatę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidory w puszce Sałata Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować