Domowy chleb bez drożdży, bez zakwasu, bez wyrastania

4.93 (170 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowy chlebek do zrobienia w 5 min. Przepis przyda nam się gdy skończyły nam się drożdże lub zakwas chlebowy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
    400 ml jogurtu naturalnego lub kefiru lub maślanki (wg mnie na maślance jest najsmaczniejszy)
    1 łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Olej do posmarowania dłoni
    Ulubione ziarenka - słonecznik, siemie lniane, czarnuszka itp
Wystaw ocenę:

4.93 (170 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chleb bez drożdży, bez zakwasu, bez wyrastania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt, sól, sodę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dodajemy ziarenka i ponownie mieszamy. Ciasto odstawiamy na pół godziny aby gluten zaczął pracować. Piekarnik nastawiamy na 200 st. Keksowkę wykładamy papierem do pieczenia. Dłonie smarujemy olejem, przekładmy ciasto do keksówki i wyrównujemy. Chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 min. Gorący wyjmujemy z foremki i zawijamy w ściereczkę aby skórka zmiękła a chlebek był wilgotny i nie wysechł za szybko. Zawinięty w ściereczkę zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować