domowe pączki

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz.

Pączki w nowy sposób,korzystając z porady w poprzednim numerze.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -3 szklanki mąki tortowej
    -5 żółtek
    -1/4 kostki masła
    -szklanka mleka
    -4 dag drożdży
    -odrobina soli
    -cukier waniliowy
    - marmolada truskawkowa
    -olej do smażenia
    -cukier puder
    -kieliszek wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Domowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • formujemy pączki 1. Do podgrzanego mleka dodać pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru pudru i łyżeczki mąki. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na kilka minut.Do zaczynu dodać żółtka, cukier puder, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, dodać płynny tłuszcz, cukier waniliowy i odrobinę wódki, wyrabiać całość. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
    Gdy ciasto urośnie wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę. Uformować pasek i pokroić go na mniejsze części,na ciasto nałożyć łyżeczkę marmolady i formować pączki.
    Pączki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż będą zrumienione z obu stron, gotowe wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego :)

Porady

gotowe pączki wykładamy na papierowy ręczniczek dzięki czemu nie będą tłuste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować