1.Do podgrzanego mleka dodać pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru pudru i łyżeczki mąki. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na kilka minut.Do zaczynu dodać żółtka, cukier puder, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, dodać płynny tłuszcz, cukier waniliowy i odrobinę wódki, wyrabiać całość. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
Gdy ciasto urośnie wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę. Uformować pasek i pokroić go na mniejsze części,na ciasto nałożyć łyżeczkę marmolady i formować pączki.
Pączki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż będą zrumienione z obu stron, gotowe wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Porady
gotowe pączki wykładamy na papierowy ręczniczek dzięki czemu nie będą tłuste.
Komentarze