śledzie w zalewie

0 (0 ocen)

Uwielbiam śledzie,z chęcią jemy je z rodziną nie tylko w święta ;)

Składniki:

  • -1 kg solonych śledzi
    -3 średnie cebule
    -2 łyżki oleju
    ZALEWA:
    3 szklanki wody
    1/3 szklanki octu
    1 łyżka cukru
    4 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    20 ziarenek pieprzu

Śledzie w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zalewa na śledzie 1. składniki na zalewę gotujemy w garnku. Odstawiamy do wystygnięcia a w tym czasie przygotowujemy śledzie.Zalewamy je zimną wodą i moczymy ok pół godziny. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Do zimnej zalewy dodajemy 2 łyżki oleju,i pokrojoną wcześniej cebulę, mieszamy i zalewamy słoiki lub inne naczynie. Odstawiamy do lodówki. Następnego dnia możemy podać je ze śmietanką i domowymi ogórkami. Będą pyszne. Życzę smacznego!

Porady

naczynie ze śledziami przed włożeniem do lodówki należy zakręcić lub szczelnie zamknąć

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy