1.Wykonanie ciasta drożdżowego: Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i maki zalać 1 szklanką ciepłego mleka i dokładnie jeszcze raz wszystko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Masło roztopić i ostudzić. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, ubite jajka, resztę mleka i alkohol, wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od ręki ( jeśli się mocno lepi, podsypywać mąką.) Pod koniec partiami wlewać roztopioną margarynę i wyrabiać. Obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 2-3 godziny.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i uformować kulki, lekko spłaszczając, pozostawić do wyrośnięcia. Pączki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju,przykryte pokrywką. Gdy przewrócimy na drugą stronę już nie musimy ich przykrywać. Nadziewać za pomocą szprycy ze specjalną końcówką. Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego :)
Porady
Składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Komentarze