Domowe pączki

4.49 (168 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pączki przygotowywane w domu są najlepsze.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki
    Przepis na 20 średnich pączków.
    1 kg mąki pszennej
    1 szklanki cukru
    100 g drożdży
    4 żółtek
    2 jajka
    2 szklanki mleka
    łyżka wódki lub spirytusu
    1/2 kostki masła
    1 cukier wanilinowy
    budyń:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    1 budyń waniliowy
    Dodatkowo:
    400 g marmolady
    cukier puder
    lukier
    do smażenia:
    400 g smalcu
    1 l oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Domowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta drożdżowego: Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i maki zalać 1 szklanką ciepłego mleka i dokładnie jeszcze raz wszystko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Masło roztopić i ostudzić. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, ubite jajka, resztę mleka i alkohol, wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od ręki ( jeśli się mocno lepi, podsypywać mąką.) Pod koniec partiami wlewać roztopioną margarynę i wyrabiać. Obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 2-3 godziny.
    Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i uformować kulki, lekko spłaszczając, pozostawić do wyrośnięcia. Pączki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju,przykryte pokrywką. Gdy przewrócimy na drugą stronę już nie musimy ich przykrywać. Nadziewać za pomocą szprycy ze specjalną końcówką. Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego :)

Porady

Składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować