50 dag mąki pszennej,
4 dag drożdży z kostki,
2 łyżki soli,
1 łyżka cukru,
1,5 łyżki oleju,
ok 250 ml letniej wody,
oliwa z oliwek do posmarowania blachy
Domowe chlebki pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 min. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże z cukrem i wodą, olej - wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny ( ciasto ma podwoić swoją objętość). Ciasto podzielić na części ( u mnie 6). Ponownie odstawić do wyrośnięcia - ok 30 min, a następnie rozwałkować na placuszki o grubości 0,5 cm. Piekarnik i blachę nagrzać do temp 250 stopni. Chlebki piec ok 10 min, a nawet krócej , cały czas kontrolując czy się nie przypalają. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.
Komentarze