Deserki z jabłkami i kasztanami na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Pyszne niepozorne deserki z nieziemskim jabłkowo-kasztanowym wnętrzem.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 3/4 szklanki maki
    60 g masła + do wysmarowania kokilek
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
    1 żółtko
    1 łyżka cukru
    1 duże jabłko
    1 garść orzechów włoskich
    8 kasztanów jadalnych
    3-4 duże łyżki dżemu jabłkowego lub prażonych jabłek ze słoika
    opcjonalnie łyżka cukru pudru do nadzienia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deserki z jabłkami i kasztanami na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy ciasto 1. Kasztany nacinamy na krzyż z wypukłej strony i gotujemy ok 12 minut w gotującej się wodzie. Następnie obieramy z łupinki i z cienkiej skórki. Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy sól, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć na ok pół godziny do lodówki, a w tym czasie przygotować nadzienie.
  • Przygotowujemy nadzienie 2. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniada nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego jabłka ze słoika lub dzem jabłkowy i ewentualnie cukier puder jeśli chcemy dosłodzić. Całość mieszamy, następnie dodajemy cynamon, posiekane orzechy włoskie i drobno pokrojone obrane kasztany.
  • 3.
  • 4.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować