Deserki z jabłkami i kasztanami na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasztany nacinamy na krzyż z wypukłej strony i gotujemy ok 12 minut w gotującej się wodzie. Następnie obieramy z łupinki i z cienkiej skórki. Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy sól, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć na ok pół godziny do lodówki, a w tym czasie przygotować nadzienie.
2.Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniada nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego jabłka ze słoika lub dzem jabłkowy i ewentualnie cukier puder jeśli chcemy dosłodzić. Całość mieszamy, następnie dodajemy cynamon, posiekane orzechy włoskie i drobno pokrojone obrane kasztany.
Komentarze