ciasto
400 g mąki orkiszowej
2 jajka
200 g masła zimnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru pudru (zmielony słodzik)
masa serowa
500 g twarogu półtłustego
2 łyżki masła rozpuszczonego
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
5 szt jabłek
1 budyń waniliowy
łyżeczka cynamonu
sok z połowy cytryny
50 g czekolady gorzkiej
Sernik z jabłkami na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki.
masa serowa
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy twaróg, masło, budyń, sok z cytryny i dokładnie miksujemy.
Jabłka kroimy drobno w kostkę i obtaczamy w cynamonie. Pół czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy razem z jabłkami do masy i wszystko mieszamy już tylko łyżką.
Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy masę serową, ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Na ciasto wyjęte z piekarnika jeszcze ciepłe ścieramy resztę czekolady i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze