Sernik z jabłkami na kruchym cieście

4.5 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik z maślaną kruszonką i słodkim jabłkiem.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    400 g mąki orkiszowej
    2 jajka
    200 g masła zimnego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g cukru pudru (zmielony słodzik)
    masa serowa
    500 g twarogu półtłustego
    2 łyżki masła rozpuszczonego
    2 jajka
    pół szklanki cukru pudru
    5 szt jabłek
    1 budyń waniliowy
    łyżeczka cynamonu
    sok z połowy cytryny
    50 g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik z jabłkami na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto
    Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki.
    masa serowa
    Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy twaróg, masło, budyń, sok z cytryny i dokładnie miksujemy.
    Jabłka kroimy drobno w kostkę i obtaczamy w cynamonie. Pół czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy razem z jabłkami do masy i wszystko mieszamy już tylko łyżką.

    Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy masę serową, ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Na ciasto wyjęte z piekarnika jeszcze ciepłe ścieramy resztę czekolady i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jabłka Owoce Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować