Bardzo smaczna i delikatna zupa z łososia na wywarze z głów karpia.Zupę tę przygotowałam dzięki uwagom i podpowiedzią znanego kucharza.Nie jest to mój w pełni samodzielny przepis,ale jest pyszna.
Składniki:
40 dkg. świeżego filetu z łososia
2 głowy z karpia
1 cytryna sok
2 kostki bulionu warzywnego
3 łyżki śmietany
1 średnia marchew
2 l.wody
sól,pieprz czarny świeżo mielony,maggi w płynie do smaku,kilka listków laurowych,kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
Delikatna zupa z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Głowy karpia dokładnie oczyścić,umyć.Do garnka wlać wodę,włożyć oczyszczone głowy,liście laurowe,ziele angielskie,kilka ziarenek pieprzu i kostki bulionu warzywnego.
2.Gotować na wolnym ogniu około 90 min.do rozgotowania się głów.
3.Wywar przecedzić przez gęste sito,przelać do czystego garnka,dodać oczyszczoną marchew i gotować jeszcze około 1o min.
4.Filet łososia umyć,zdjąć skórę,pokroić w grubszą kostkę,skropić sokiem z cytryny,posypać świeżo zmielonym pieprzem.
5.Całość dodać do wywaru i gotować około 10 min.Przyprawić do smaku solą,pieprzem,maggi,ewentualnie sokiem z cytryny,wlać śmietanę.
6.Marchew wyjąć,pokroić w plasterki i foremką wyciąć małe gwiazdki / jeśli ma to być zupa na stół wigilijny/Na talerz włożyć kostki łososia,gwiazdki marchwi,zalać zupą i ozdobić plasterkiem cytryny i listkami natki pietruszki.
Komentarze