DELIKATNA ZUPA Z ŁOSOSIA

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i delikatna zupa z łososia na wywarze z głów karpia.Zupę tę przygotowałam dzięki uwagom i podpowiedzią znanego kucharza.Nie jest to mój w pełni samodzielny przepis,ale jest pyszna.

Składniki:

  • 40 dkg. świeżego filetu z łososia
    2 głowy z karpia
    1 cytryna sok
    2 kostki bulionu warzywnego
    3 łyżki śmietany
    1 średnia marchew
    2 l.wody

    sól,pieprz czarny świeżo mielony,maggi w płynie do smaku,kilka listków laurowych,kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Delikatna zupa z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • delikatna zupa z łososia 1. Głowy karpia dokładnie oczyścić,umyć.Do garnka wlać wodę,włożyć oczyszczone głowy,liście laurowe,ziele angielskie,kilka ziarenek pieprzu i kostki bulionu warzywnego.
  • delikatna zupa z łososia 2. Gotować na wolnym ogniu około 90 min.do rozgotowania się głów.
  • 3. Wywar przecedzić przez gęste sito,przelać do czystego garnka,dodać oczyszczoną marchew i gotować jeszcze około 1o min.
  • 4. Filet łososia umyć,zdjąć skórę,pokroić w grubszą kostkę,skropić sokiem z cytryny,posypać świeżo zmielonym pieprzem.
  • delikatna zupa z łososia 5. Całość dodać do wywaru i gotować około 10 min.Przyprawić do smaku solą,pieprzem,maggi,ewentualnie sokiem z cytryny,wlać śmietanę.
  • delikatna zupa z łososia 6. Marchew wyjąć,pokroić w plasterki i foremką wyciąć małe gwiazdki / jeśli ma to być zupa na stół wigilijny/Na talerz włożyć kostki łososia,gwiazdki marchwi,zalać zupą i ozdobić plasterkiem cytryny i listkami natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować