Mam nadzieję, że taki łosoś w mundurku będzie smakować każdemu. Jeśli ktoś nie ma takich foremek to może ułożyć warstwy w szklanym naczyniu
Składniki:
15 dag łososia wędzonego na zimno , plastry
135 g serka naturalnego Twój smak
8 cm pora biała część
1 średni ogórek kiszony
3 jajka ugotowane na twardo
1 ugotowana marchew
1/4 strąka papryki czerwonej
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
2 kromki chleba słonecznikowego
chrzan, majonez, pieprz do smaku
Łosoś w mundurku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Plastry łososia pokroić w kostkę, dwa małe paski pozostawić do dekoracji. Warzywa oraz białka pokroić w drobną kostkę. Z tak przygotowanych składników przygotować oddzielnie poszczególne warstwy.
2.W a r s t w a 1
Ogórki wymieszać z marchwią, pokruszonymi żółtkami ( połowę żółtka pozostawić do dekoracji) i łyżką majonezu.
3.
W a r s t w a 2
Serek wymieszać z papryką, połową natki pietruszki oraz połową białek
4.W a r s t w a 3
Łosoś pokrojony w kostkę
5.
W a r s t w a 4
Por wymieszać z chrzanem do smaku
6.W a r s t w a 5
Pozostała część białek wymieszanych z pozostałą pietruszką oraz łyżką majonezu, przyprawić pieprzem do smaku
7.
Całość lekko docisnąć kwadratowym tłoczkiem ( jest w komplecie z foremkami) i usunąć delikatnie foremkę.
Wierzch posypać pokruszonym żółtkiem, ozdobić odłożonymi paskami łososia, kawałkami marchwi i natką pietruszki.
Komentarze