Domowy,zdrowy obiad.Polski schabowy,sadzone jajko(żółtko),brukselka,szpinak,marchewka i makaron.Sycący,zbilansowany posiłek.Na próżno szukać takich w restauracjach,ale w domu...tutaj można zaszaleć!
Danie dla smakosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety schabowe umyć,oprószyć każdy szczyptą soli i szczyptą pieprzu.Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek.Białka roztrzepać rózgą lub widelcem,moczyć w nich kotlety,obtoczyć w bułce tartej,następnie smażyć na rozgrzanym oleju.Żółtka usmażyć z obu stron (jak jajka sadzone).
2.Makaron penne ugotować al dente w osolonej wodzie.Szpinak umyć,lekko przesmażyć na oleju.Posypać solą,pieprzem do smaku,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.Wymieszać.
3.W rondlu z osoloną wodą gotować brukselkę,aż zmięknie.W tej samej wodzie gotować marchewkę.
4.Szpinak wyłożyć na talerz.Na szpinaku ułożyć kotlet schabowy,a na nim usmażone żółtko.Wokół rozłożyć naprzeminnie plasterki ugotowanej marchewki oraz makaron.Podawać z brukselką.Można polać stopionym masłem.
Komentarze