Faszerowane udka - danie dla mięsożerców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć, wysuszyć w ręczniku papierowym, wyciąć kość udową i widoczne tłuszcze z mięsa i skóry.
2.Na rozpuszczonym maśle usmażyć pieczarki z cebulą, przestudzić.
Dodać posiekane mięso z piersi, pokrojoną mozzarellę i natkę pietruszki, wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Na koniec połączyć z jajkiem i bułką tartą.
3.Na każde udko wyłożyć po łyżce farszu.
4.Następnie pobawić się w chirurga plastycznego i grubszą nitką dokładnie zeszyć naciągając skórę tak, aby nadzienie nie wydostawało się ze środka.
5.Wierzch posypać przyprawami i odstawić przynajmniej na pół godziny, do przegryzienia smaków.
6.Piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni pamiętając o podlewaniu wodą lub bulionem.
7.Wspaniale smakuje z frytkami i surówką z pekińskiej.
Smacznego obiadku życzę !!
8.A jak zostanie, to na śniadanie do kanapek jak znalazł :)
Komentarze