Faszerowane udka - danie dla mięsożerców

4.95 (147 ocen)

Jeśli przejadły już się zwykłe pieczone udka, to można pobawić się trochę i podać nadziane :)

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka
    farsz : 1 mniejsza pojedyncza pierś z kurczaka ok. 200 g
    100 g posiekanych pieczarek + 1 mniejsza pokrojona w kostkę cebula + masło do smażenia
    40 g mozzarelli twarogowej
    szczypta pokrojonej natki pietruszki
    1 małe jajko + płaska łyżka bułki tartej do farszu
    sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra
Wystaw ocenę:

4.95 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane udka - danie dla mięsożerców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fbntr2 1. Udka umyć, wysuszyć w ręczniku papierowym, wyciąć kość udową i widoczne tłuszcze z mięsa i skóry.
  • image-20xluwc 2. Na rozpuszczonym maśle usmażyć pieczarki z cebulą, przestudzić.
    Dodać posiekane mięso z piersi, pokrojoną mozzarellę i natkę pietruszki, wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem ziołowym.
    Na koniec połączyć z jajkiem i bułką tartą.
  • image-0fv2hcg 3. Na każde udko wyłożyć po łyżce farszu.
  • image-0d6h1pm 4. Następnie pobawić się w chirurga plastycznego i grubszą nitką dokładnie zeszyć naciągając skórę tak, aby nadzienie nie wydostawało się ze środka.
  • image-1g7emst 5. Wierzch posypać przyprawami i odstawić przynajmniej na pół godziny, do przegryzienia smaków.
  • image-0j5mdd1 6. Piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni pamiętając o podlewaniu wodą lub bulionem.
  • image-1okybeh 7. Wspaniale smakuje z frytkami i surówką z pekińskiej.
    Smacznego obiadku życzę !!
  • image-1j7ahnb 8. A jak zostanie, to na śniadanie do kanapek jak znalazł :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Mięso Nadzienie Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować