Tort dla Smakosza

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszny tort dla każdego łakomczuszka

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szkl. mąki tortowej (ja używam Basi)
    1 szkl. cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    Masa:
    500g serka mascarpone
    500ml śmietanki 30% lub 36%
    3 łyżki cukru pudru
    1 śmietanfix
    Galaretka malinowa:
    300g malin ( ja używałam mrożonych)
    1 galaretka malinowa
    4 łyżki cukru kryształu
    Polewa:
    200ml śmietanki 36%
    200g czekolady gorzkiej
    Dekoracja:
    Wedle uznania ja użyłam Kinder jajko, baton Kinder, ciasteczka Oreo i Rafaello
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Batony

Tort dla smakosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt: Ubić białka jaj dodać cukier i żółtka następnie mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając na samym końcu dodać kakao. Wylać na tortownice i wstawić do piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem na 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gdy ciasto schłodzi się przeciąć na 3 jednakowe krążki.
  • 2. 2. Maliny wsypać do garnka dodać cukier cały czas mieszać delikatnie podgrzewając gdy cukier się roztopi i połączy się z malinami dodać galaretkę. Gdy wszystko się razem połączy odstawić do ostudzenia.
  • 3. 3. Masa: Śmietankę ubić na sztywno dodać cukier a następnie serki mascarpone na sam koniec dodajemy śmietanfix . Gotową masę rozdzielamy na trzy części.
    ( Dwie na przełożenie cista i jedną na przesmarowanie tortu na około)
  • 4. 4. Gdy wszystko nam ostygnie możemy przystąpić do składnia tortu. Na pierwszy blat biszkoptowy nakładamy pierwszą część kremu następnie galaretkę malinową kolejny blat biszkoptowy, krem, galaretkę malinową i ostatni blat z ciasta biszkoptowego. Pozostałą część kremu nakładamy na brzegi ciasta.
  • 5. 5. Polewa: Śmietankę wlewamy do naczynia ustawiamy na małym palniku i podgrzewamy dodając skruszoną czekoladę. Studzimy a następnie polewamy ciasto tak aby czekolada zlewała się po bokach ciasta.
  • 6. 6. Praliny układamy wedle uznania na torcie i gotowe. Odkładamy gotowy tort do lodówki aby masa zastygła. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować