Tort dla smakosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt: Ubić białka jaj dodać cukier i żółtka następnie mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając na samym końcu dodać kakao. Wylać na tortownice i wstawić do piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem na 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gdy ciasto schłodzi się przeciąć na 3 jednakowe krążki.
2.2. Maliny wsypać do garnka dodać cukier cały czas mieszać delikatnie podgrzewając gdy cukier się roztopi i połączy się z malinami dodać galaretkę. Gdy wszystko się razem połączy odstawić do ostudzenia.
3.3. Masa: Śmietankę ubić na sztywno dodać cukier a następnie serki mascarpone na sam koniec dodajemy śmietanfix . Gotową masę rozdzielamy na trzy części.
( Dwie na przełożenie cista i jedną na przesmarowanie tortu na około)
4.4. Gdy wszystko nam ostygnie możemy przystąpić do składnia tortu. Na pierwszy blat biszkoptowy nakładamy pierwszą część kremu następnie galaretkę malinową kolejny blat biszkoptowy, krem, galaretkę malinową i ostatni blat z ciasta biszkoptowego. Pozostałą część kremu nakładamy na brzegi ciasta.
5.5. Polewa: Śmietankę wlewamy do naczynia ustawiamy na małym palniku i podgrzewamy dodając skruszoną czekoladę. Studzimy a następnie polewamy ciasto tak aby czekolada zlewała się po bokach ciasta.
6.6. Praliny układamy wedle uznania na torcie i gotowe. Odkładamy gotowy tort do lodówki aby masa zastygła. Smacznego
Komentarze