Czekoladowo-piernikowe gwiazdki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie ciasteczka przygotowujemy w rodzinie zawsze w drugi dzien Świąt Bożego Narodzenia. Jest okazja do rozmowy, wspólnych żartów i podjadania.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 50 dekagramów
    - miód sztuczny: 17 dekagramów
    - margaryna: 14 dekagramów
    - cukier: 13 dekagramów
    - kakao ciemne: 50 dekagramów
    - kawa rozpuszczalna: 2 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - zmielone goździki: 1 łyżeczka
    - kardamon mielony: 0.5 łyżeczki
    - anyż mielony: 0.25 łyżeczki
    - mielony imbir: 0.5 łyżeczki
    - ziele angielskie mielone: 0.25 łyżeczki
    - biały pieprz mielony: 0.25 łyżeczki
    - Jajko: 2 sztuki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - cukier puder: 10 dekagramów
    - kakao ciemne: 1 łyżka
    - mleko: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowo-piernikowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić margarynę, sztuczny miód i cukier. Zagotować i odstawić do wystygnięcia. Od czasu do czasu warto w garnku zamieszać, bo masa lubi gęstnieć i przywierać do dna.
  • 2. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać kakao, przyprawy, jajka, kawę rozpuszczalnę, olej, sok z cytryny, sodę oczyszczoną. Na koniec delikatnie wlać ostudzoną masę z garnka (najlepiej do dołka). Wyrobić ciasto, Jeśli wydaje się zbyt gęste można dodać odrobinę śmietany.
  • 3. Odkroić kawałek ciasta i rozwalkować cieniutko - na 2-3 mm. Foremką wykrwać gwiazdki. Wycięte ciasteczka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175-180 stopni C okolo 10 minut (uwaga im cieńsze ciasto - tym szybszy czas pieczenia).
  • 4. Do małego rondelka wlać mleko (50 ml)wymieszane z kakaem (1 łyżka), dosypać cukru pudru (10 dkg) i zagotować ciągle mieszając. Można dodać łyżeczkę masła - lukier jest bardziej błyszczący. Wystygnięte ciasteczka lukrować pędzelkiem. Można także dodatkowo ozdobic je zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi i bakaliami - u mnie na zdjęciu morele i migdały.
    Ciasteczka świetnie przechowują się w puszce, nawet kilka tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować