Czekoladowo - kawowy torcik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mąż jest miłośnikiem czekolady a do niej zawsze lubi wypić ciepłą filiżankę kawki. Torcik zrobiłam dla męża na urodziny :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto :
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki octu
    2 łyżki kakao
    1 łyżka kawy instant

    Poncz :
    150 ml mocnego naparu kawy
    1,5 łyżeczki cukru
    3-4 łyżki spirytusu

    Krem:
    500g serka mascarpone
    400g śmietany kremówki
    1 mleczna czekolada
    3-4 łyżki słodkiego kakao ( np. nesquik )
    2 łyżki żelatyny
    7 łyżek dżemu wiśniowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowo - kawowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto : żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Żółtka przełożyć do miseczki, dodać do nich ocet i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać - masa zacznie się lekko pienić.Do ubitych białek dodać masę żółtkową i chwilę razem ubijać. Mąkę przesiać z kakao i kawą. Do piany dodać przesianą mąkę i delikatnie wszystko połączyć. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 25 cm. Piec w temp. 180 C około 25-30 minut. Po ostudzeniu przekroić na 3 części.

    Krem : żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać do niego rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę oraz słodkie kakao, zmiksować. Następnie dodawać porcjami ubitą śmietanę i delikatnie, ale dokładnie mieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, dokładnie połączyć. Krem podzielić na trzy części. Masa wyjdzie gęstawa więc można nią od razu przekładać ciasto, bez potrzeby czekania aż zgęstnieje.

    Poncz : z wymienionych składników przygotować poncz.Ostudzić.
    Dżem wiśniowy jeśli ma owoce - zmiksować żeby nie było kawałków wiśni.

    Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć ponczem,posmarować połową dżemu, a następnie nałożyć warstwę kremu i równo rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, który również nasączyć ponczem, posmarować pozostałym dżemem oraz drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć trzeci krążek biszkoptu, nasączyć go. Wierzch ciasta i boki posmarować pozostałym kremem. Dowolnie udekorować.

Porady

Ja torcik udekorowałam orzechami włoskimi. Był bardzo smaczny. Goście oraz mąż zachwyceni jego smakiem. Smacznego ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo kawowy

To może cię zainteresować