Torcik bezowy czekoladowo-kawowy

  • wyświetlono: 579 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Idealne trio - słodka beza, wyrazisty kawowy krem i gorzka czekolada, która równoważy słodycz bezy.

kasiac

Składniki

Blaty bezowe:
4 białka
200g cukru
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki kakao do pieczenia

Masa kawowa:
200 g śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej, świeżo zaparzonej kawy
1 płaska łyżeczka żelatyny
1 łyżka zmielonej kawy
½ szkl. posiekanych orzechów włoskich

Warstwa czekoladowa:
70 g czekolady deserowej
2 duże łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

Oraz:
1 łyżka orzechów i stopiona czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik bezowy czekoladowo-kawowy

  • 1. Blaty bezowe: <Br>
    Nastawić piekarnik na 180°C. Przygotować dwie okrągłe blaszki o średnicy 20 cm, wysmarować je cienko olejem, a dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia.
    Białka ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania wsypywać powoli cukier. Ubijać, aż piana będzie bardzo gęsta i błyszcząca 10-15 minut. Po tym czasie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze 2 minuty. Połowę masy przełożyć do jednej tortownicy, zostawiając 1 cm wolnego miejsca od krawędzi. Do reszty masy dodać kakao i dokładnie zmiksować. Kakaową masę wyłożyć na drugą blaszkę.
    Blaszki włożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120°C. Piec 1,5 godziny. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić bezy w środku do całkowitego wystudzenia. <Br>

    Masa kawowa: <Br>
    Żelatynę rozpuścić w gorącej kawie i przestudzić.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem aż będzie bardzo gęsta i zwiększy objętość. Wlać kawę z żelatyną, wsypać zmieloną kawę i krótko zmiksować aż składniki kremu się połączą. Wsypać orzechy włoskie i wymieszać łyżką. Zostawić na blacie, w temp. pokojowej. <Br>

    Warstwa czekoladowa: <Br>
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodać śmietanę i wymieszać łyżką. <Br>

    Składanie tortu: <Br>
    Na talerzu położyć kakaowy blat bezowy. Posmarować go czekoladą wymieszaną z kwaśną śmietaną. Włożyć do lodówki na 5 minut. Następnie na warstwie czekoladowej rozłożyć masę kawową i przykryć jasnym blatem bezowym. Udekorować stopioną czekoladą i orzechami. Włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortbezaorzechy włoskieczekoladaurodzinyWielkanoctorcikboże narodzenieprzyjęciatort bezowyimieninytort kawowyimprezyłatwy tort

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik bezowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Torcik bezowy

Torcik bezowy

Bezowy torcik z malinami

Dodane przez: Skotka

Bezowy torcik z malinami

Pyszny letni deser. Słodka beza...

Skończony Torcik

Dodane przez: dorotez91

Torcik bezowy

Wyśmienity torcik dla osób lubiących...

image-262m2qq

Dodane przez: Ewelina Marcin

Torcik bezowy Dakłas (Dacquoise)

Moja wersja bardzo słodkiego bezowego...

Ciasto bezowe

Dodane przez: Mniam1

Deser bezowy z kremem kawowym

Słodki deser bezowy z płatkami...

tort

Dodane przez: izaa_a

tort bezowo-kawowy....

Tort jest przepyszny!!!!

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE