Tort na chrzciny Filipka

4.5 (147 ocen)

Ten tort zrobiłam na chrzciny mojego 3-miesięcznego Synka Filipka

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jajek
    3/4 szkl cukru
    1 i 3/4 szkl mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa czekoladowo-cytrynowa:
    1/2 kg sera w wiaderku
    50 g białej czekolady
    skórka otarta z 1 cytryny
    40 g masła
    2-3 łyżki cukru
    7 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny

    Masa kawowa:
    1/2 kg sera w wiaderku
    1/2 szklanki mocno zaparzonej kawy
    40 g masła
    2-3 łyżki cukru
    14 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny

    Do nasączenia biszkoptu:
    2 łyżeczki cukru
    1 kieliszek Lubelskiej cytrynówki

    Krem do dekoracji z przepisu Jaga85
    1 litr mleka
    5 łyżki cukru,
    2 cukry waniliowe,
    2 budynie waniliowe,
    1 kopiata łyżka mąki kartoflanej,
    1 kopiata łyżka mąki tortowej
    5 żółtek
    2 kostki masła

    barwniki spożywcze w proszku : niebieski i błękitny
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Tort na chrzciny filipka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka i miksowac do momentu uzyskania puszystej masy.
  • 2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Piec 40 min w 180 stopniach
  • 3. Masa kawowa:
    margarynę zmiksuj z cukrem ok 5 min. Do margaryny dodaj ser oraz kawę. Po 2 minutach dodaj żelatynę cały czas miksując. Odstaw by masa troszkę stężała
  • 4. Masa czekoladowo-cytrynowa:
    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
    Margarynę miksuj z cukrem ok 5 min. Dodaj ser, rozpuszcozną czekoladę i skórkę z cytryny. Po 2 minutach dodaj żelatynę
  • 5. Wódkę mieszaj z cukrem do jego rozpuszczenia
  • 6. Masa do dekoracji: Część mleka zagotowujemy z cukrem.
    Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń
    . Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy budyń
  • 7. Układamy tort:
    Biszkopt, masa kawowa, biszkopt którego nasączamy wódką z cukrem, masa czekoladowo-cytrynowa, biszkopt.
    Włożyć do lodówki na 1 godzinę
  • 8. Na wierzch tortu wyłóż 3 czubate łyżki kremu , wyrównaj.
    Do 1/3 masy dodaj barwnik niebieski wymieszaj. Na bokach tortu zrób 2 warstwy rozetek
  • 9. Do kolejnej 1/3 części masy dodaj barwnik błękitny i zrób kolejne 2 warstwy rozetek
  • 10. Z ostatniej 1/3 części masy zrób kolejne 2 warstwy rozetek
  • 11. Na górze tortu zrób dookoła 2 rozetki białe, 1 niebieska i tak na przemian.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chrzciny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować