Czekoladowe praliny z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Chrupiące czekoladowe praliny w towarzystwie delikatnego, słodkiego musu truskawkowego z nutą białej czekolady

  • 50 min

Składniki:

  • 1 tabliczka dobrej, mlecznej czekolady, 1 tabliczka białej czekolady, 300 g śmietanki 36%, 200 g truskawek, laska wanilii, 4 g żelatyny, 2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe praliny z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzlem cukierniczym nanosić cienką warstwę czekolady na ściany silikonowej formy na praliny lub foremkę na kostki do lodu. Wstawić do zamrażalnika. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach śmietanki, pozostawić, by spęczniała. Resztę śmietany ubić, ale nie na sztywną masę. Żelatynę ogrzewać, aż się rozpuści, ostudzić i delikatnie dodać do podbitej masy śmietanowej. Delikatnie wymieszać i podzielić na pół. Do pierwszej części stopniowo dodawać rozpuszczoną, białą czekoladą, a do drugiej zblendowane z cukrem pudrem truskawki. Praliny delikatnie wyciągnąć z foremek i napełniać naprzemiennie musami. Odstawić do stężenia musów. Dekorować płatkami czekolady i listkami świeżej mięty.

Porady

Czekolady można zamienić, tj. białą użyć do stworzenia pralin a mleczną do zrobienia musu. Zamiast truskawek można użyć jakichkolwiek sezonowych owoców, jak np. malin, borówek czy jeżyn lub w przypadku braku sezonu - użyć ich mrożonych zamienników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować