Stir-fry z kaczką

1 (1 ocen)

  • 40 min

Pyszna kombinacja sezonowych warzyw w towarzystwie

  • 40 min

Składniki:

  • 1 pierś z kaczki, 250 g makaronu bucatini, marchew, seler, limonka, papryczka chilli, ząbek czosnku, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 2 łyżki sosu Oyster, 2 łyżki sosu rybnego, olej sojowy do smażenia, mandarynka, szczypiorek, łyżka czarnego sezamu, łyżka białego sezamu
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Stir-fry z kaczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś oczyścić i umyć, natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem, plastrami czosnku i startą skórką z mandarynki. Pozostawić na chwilę.
    Warzywa korzeniowe obrać i umyć, drobno posiekać w julienne. Szczypiorek na 4 cm kawałki, papryczkę w plastry.

    W woku silnie rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w plastry pierś z kaczki i smażyć 1-2 minuty. Zdjąć z woka.
    Zagotować wodę i ugotować makaron zgodnie z zaleceniami producenta. Zostawić do odsączenia.
    Do woka ponownie wlać porcję oleju, wrzucić marchew, seler i papryczkę chilli. Po 3-4 minutach dodać mięso, wrzucić ugotowany makaron, i sosy: sojowy, oyster i rybny. Dodać szczypiorek, zdjąć z ognia i przed podaniem posypać ziarnami sezamu. Podawać z cząstkami limonki.

Porady

Do przyrządzania potrawy możesz wykorzystać każde inne mięso, np. pierś indyczą lub schab. Sposób przyrządzania mięsa pozostaje niezmienny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować