Stir-fry z kaczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś oczyścić i umyć, natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem, plastrami czosnku i startą skórką z mandarynki. Pozostawić na chwilę.
Warzywa korzeniowe obrać i umyć, drobno posiekać w julienne. Szczypiorek na 4 cm kawałki, papryczkę w plastry.
W woku silnie rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w plastry pierś z kaczki i smażyć 1-2 minuty. Zdjąć z woka.
Zagotować wodę i ugotować makaron zgodnie z zaleceniami producenta. Zostawić do odsączenia.
Do woka ponownie wlać porcję oleju, wrzucić marchew, seler i papryczkę chilli. Po 3-4 minutach dodać mięso, wrzucić ugotowany makaron, i sosy: sojowy, oyster i rybny. Dodać szczypiorek, zdjąć z ognia i przed podaniem posypać ziarnami sezamu. Podawać z cząstkami limonki.
Porady
Do przyrządzania potrawy możesz wykorzystać każde inne mięso, np. pierś indyczą lub schab. Sposób przyrządzania mięsa pozostaje niezmienny.
Komentarze