Czekoladowe pisanki z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Jak Wielkanoc, to i pisanki. U mnie jajka czekoladowe z musem truskawkowym.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Czekoladowe pisanki z musem truskawkowym






    SKŁADNIKI:(6 czekoladowych jajek wielkości gęsiego jaja, czas przygotowania ok. 3 godziny)
    Potrzebna silikonowa foremka do jajek lub małe balony

    350 g mlecznej czekolady
    50 g białej czekolady


    300 g truskawek
    10 g (1 łyżka) żelatyny
    5 łyżek wody
    250 ml śmietany 26% dobrze schłodzonej
    cukier do smaku (3 łyżki)



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy Pisanki

Czekoladowe pisanki z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE:
    Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Za pomocą pędzelka, dokładnie wysmarować foremki wewnątrz. Wstawić na kilkanaście minut do lodówki, żeby czekolada zastygła. Zastygniętą jeszcze raz posmarować czekoladą i odczekać pól godziny. Gdy dobrze zastygnie , delikatnie wyjąć z foremki, uważając żeby nam nie pękły. Jeśli podczas wyjmowania zaczynają pękać, należy nałożyć jeszcze jedna warstwę rozpuszczonej czekolady i odczekać.
  • 2. Przygotować mus.
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, namoczoną rozpuścić.
    Truskawki umyć, dodać cukier i rozdrobnić blenderem. Do musu dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować.
    Śmietanę ubić, do sztywnej dodać mus truskawkowy i delikatnie wymieszać.
  • 3. Czekoladowe połówki jajek wypełnić musem. Gdy mus zacznie tężeć, skleić ze sobą połówki.
    Wstawić do lodówki na 30 minut.
    Rozpuścić białą czekoladę, przelać do papierowego rożka, udekorować jajka, również miejsce ich złączenia. Przechowywać w lodówce. Wyjąć z lodówki na pól godziny przed spożyciem.


    Smacznego :)

    Autor: EsmeraldaZeSmakiem

Porady

Silikonową foremkę kupiłam rok temu. Miała być tylko na magdalenki w kształcie jaj, ale w tym roku wpadłam na inny pomysł. Zrobiłam kilka czekoladowych jaj, wypełnionych musem truskawkowym. Trochę się z tym schodzi, ale jestem zadowolona z końcowego efektu. Jeśli nie posiadacie takiej foremki, można użyć małych balonów, które po lekkim nadmuchaniu malujemy roztopioną czekoladą. Czekamy aż zastygnie i ponownie nakładamy drugą warstwę czekolady. gdy stwardnieje, balon przekuwamy igłą i za pomocą szprycy wypełniamy musem jaja.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować