Polędwiczka wieprzowa w panierce migdałowej z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Panierka:
Migdały uprażyć w piecu bądź na suchej patelni, ostudzić i zblendować ze szczyptą soli.
Mięso:
Polędwiczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Wyporcjować na mniej więcej 8 cm kawałki. Natrzeć solą, pieprzem, oliwą i skropić syropem klonowym. Marynować paręnaście minut lub dłużej. Panierować i krótko smażyć do uzyskania pożądanej, złotej barwy migdałów - około 4 minuty z każdej strony. Dociągnąć w rozgrzanym do 160 stopni piecu przez około 10-15 minut.
Truskawki:
Z truskawek usunąć szypułki, umyć, przepołowić. Na rozgrzaną patelnię wrzucić plaster masła i wlać parę kropel oleju. Wsypać dwie łyżki brązowego cukru i smażyć na wolnym ogniu, aż zacznie się rumienić. Dodać truskawki, krótko przesmażyć, by nie straciły koloru i nie zmieniły struktury. Zdjąć z ognia.
Frytki:
Selera obrać, umyć, pokroić w cienkie plastry a następnie w cienkie paski. Smażyć we fryturze aż osiągną złoty kolor.
Sałatka:
Rukolę przebrać, ułożyć na talerzu. Przybrać cząstkami pomarańczy i truskawkami. Skropić octem balsamicznym.
Polędwiczkę kroić w plastry i układać na frytkach z selera. Obłożyć truskawkami i podawać gorące.
Komentarze