Polędwiczka wieprzowa w panierce migdałowej z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Potrawa powstała zupełnie spontanicznie a dzięki temu zdjęciu wygrałem konkurs fotograficzny "Galeria Smaku".

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa, 200 g truskawek, 1 seler, 100 g migdałów bez skórki, syrop klonowy, rukola, pomarańcze, ocet balsamiczny, cukier brązowy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Polędwiczka wieprzowa w panierce migdałowej z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Panierka:

    Migdały uprażyć w piecu bądź na suchej patelni, ostudzić i zblendować ze szczyptą soli.

    Mięso:

    Polędwiczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Wyporcjować na mniej więcej 8 cm kawałki. Natrzeć solą, pieprzem, oliwą i skropić syropem klonowym. Marynować paręnaście minut lub dłużej. Panierować i krótko smażyć do uzyskania pożądanej, złotej barwy migdałów - około 4 minuty z każdej strony. Dociągnąć w rozgrzanym do 160 stopni piecu przez około 10-15 minut.

    Truskawki:

    Z truskawek usunąć szypułki, umyć, przepołowić. Na rozgrzaną patelnię wrzucić plaster masła i wlać parę kropel oleju. Wsypać dwie łyżki brązowego cukru i smażyć na wolnym ogniu, aż zacznie się rumienić. Dodać truskawki, krótko przesmażyć, by nie straciły koloru i nie zmieniły struktury. Zdjąć z ognia.

    Frytki:

    Selera obrać, umyć, pokroić w cienkie plastry a następnie w cienkie paski. Smażyć we fryturze aż osiągną złoty kolor.

    Sałatka:

    Rukolę przebrać, ułożyć na talerzu. Przybrać cząstkami pomarańczy i truskawkami. Skropić octem balsamicznym.

    Polędwiczkę kroić w plastry i układać na frytkach z selera. Obłożyć truskawkami i podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować