Czekoladowa rolada z jabłkami i wiśniami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Ogromnym plusem tego ciasta jest jego szybkość wykonania. Potrzebowałam tylko 20 minut, żeby przygotować całe ciasto i wstawić je do piekarnika. To naprawdę mało.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - kwaskowate jabłka: 4 sztuki
    - kakao: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia (opcjonalnie): 1 łyżeczka
    - wiśnie (wydrylowane, mogą być z kompotu): 0.5 szklanki
    - mąka (mąka z kakao mają dać 3/4 szklanki): 0.75 szklanki
    - biała czekolada: 150 gramów
    - masło: 4 łyżki
    - sok z cytryny (może być ciut więcej, jeśli lubicie bardziej kwaskowaty smak): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowa rolada z jabłkami i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzej do 180 C. Natłuść i posyp kaszą manną dużą blachę do pieczenia ciast.
    Obierz jabłka i pokrój w półksiężyce. Ułóż na blasze. Pomiędzy jabłkami ułóż wiśnie.
  • 2. Oddziel białka od żółtek.
    Ubij pianę z białek razem ze szczyptą soli. Do dobrze ubitej piany stopniowo dodawaj cukier i cukier puder. Cały czas miksuj.
    Do bardzo puszystej masy dodawaj po jednym żółtku. Cały czas miksuj. Podczas tego etapu dobrze jest dość długo miksować. Biszkopt wyjdzie wtedy pulchniejszy.
  • 3. Na sitko przesyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Stopniowo przesiewaj suche składniki do ciasta. Mieszaj delikatnie, aby nie zniszczyć delikatnej struktury ciasta.

    Napisałam, że proszek do pieczenia jest opcjonalny, ponieważ ja go nie dodaję, a mimo to biszkopt ładnie mi wyrasta. Wszystko zależy od umiejętności wyczucia ciasta. Jeśli nie jesteście wprawieni w pieczeniu, warto jest dodać proszek do pieczenia i mieć prawie 100% pewność, że ciasto będzie OK :).
  • 4. Wylej ciasto na blachę. Wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw do piekarnika.
    Piecz około 30-40 minut. Najlepiej jest nakłuć ciasto patyczkiem i zobaczyć czy po wyjęciu jest czysty.
    Przygotuj bawełnianą ściereczkę kuchenną. Gotowe i gorące ciasto przełóż na ściereczkę. Zwiń w roladę. Gorące ciasto powinno być szczelnie owinięte ściereczką. Dzięki temu nie odkształci się i będzie wilgotniejsze. Dobrze jest takie zawiniątko położyć na kratce kuchennej.
  • 5. Wykonanie polewy:

    1. Kiedy ciasto będzie stygnąć dobrze jest przygotować polewę.
    2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wmieszaj w nią masło i sok z cytryny.
    3. Odstaw na jakiś czas, żeby polewa lekko zastygła.
    4. Posmaruj roladę polewą.
    5. Można dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować