Rolada czekoladowa z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

:)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    9 dag cukru
    5 dag mąki
    4 dag kakao
    łyżka oleju
    Nadzienie:
    20 dag wiśni z kompotu lub świeżych
    50 ml spirytusu
    500 ml śmietany kremówki
    Polewa i dekoracja:
    15 dag gorzkiej czekolady
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada czekoladowa z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddziel żółtka od białek. Ubij pianę, dodaj cukier i żółtka. Dodaj przesianą mąkę i kakao, na końcu olej. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 st. C. Po upieczeniu przełóż na czysty papier do pieczenia i zostaw do wystudzenia. Następnie usuń papier, na którym piekł się biszkopt.
  • 2. Wiśnie zalej spirytusem i odstaw na kilka godzin (najlepszy efekt jest, gdy odstawisz je na całą noc). Śmietanę ubij, posmaruj nia biszkopt, na niej ułóż odsączone wiśnie. Zroluj biszkopt i zawiń ściśle w folię aluminiową. Wstaw do lodówki - najlepiej na noc, ale przynajmniej na kilka godzin.
  • 3. Połowę czekolady podgrzej i rozsmaruj ją cienką warstwą na papierze do pieczenia, odstaw do stężenia. Usuń papier i pokrusz płat czekolady. Resztę czekolady rozpuść z masłem.
  • 4. Zdejmij folię z rolady, posmaruj ciasto polewą i udekoruj pokruszoną czekoladą. Odstaw do zaschnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować