Ciasto:
5 jajek
9 dag cukru
5 dag mąki
4 dag kakao
łyżka oleju
Nadzienie:
20 dag wiśni z kompotu lub świeżych
50 ml spirytusu
500 ml śmietany kremówki
Polewa i dekoracja:
15 dag gorzkiej czekolady
łyżka masła
Rolada czekoladowa z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddziel żółtka od białek. Ubij pianę, dodaj cukier i żółtka. Dodaj przesianą mąkę i kakao, na końcu olej. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 st. C. Po upieczeniu przełóż na czysty papier do pieczenia i zostaw do wystudzenia. Następnie usuń papier, na którym piekł się biszkopt.
2.Wiśnie zalej spirytusem i odstaw na kilka godzin (najlepszy efekt jest, gdy odstawisz je na całą noc). Śmietanę ubij, posmaruj nia biszkopt, na niej ułóż odsączone wiśnie. Zroluj biszkopt i zawiń ściśle w folię aluminiową. Wstaw do lodówki - najlepiej na noc, ale przynajmniej na kilka godzin.
3.Połowę czekolady podgrzej i rozsmaruj ją cienką warstwą na papierze do pieczenia, odstaw do stężenia. Usuń papier i pokrusz płat czekolady. Resztę czekolady rozpuść z masłem.
4.Zdejmij folię z rolady, posmaruj ciasto polewą i udekoruj pokruszoną czekoladą. Odstaw do zaschnięcia.
Komentarze