Czekoladowa rolada z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Później wlewamy wodę,przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość jeszcze ubijamy chwilę. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w temp. 200 stopni około 25 minut.
Kiedy placek będzie upieczony wykładamy go na mokrą ściereczkę i delikatnie zwijamy tak by powstała rolada.Studzimy.
Dzień wcześniej zalewamy wydrylowane wiśnie spirytusem.
Przygotowujemy gotowy krem czekoladowy według instrukcji na opakowaniu i smarujemy nim roladę.Układamy na niej część wiśni (część zostawiamy do dekoracji) i zwijamy w rulon. Wierzch i boki rolady smarujemy kremem wyrównując całość i ścieramy czekoladę. Na samym końcu układamy pozostałe wiśnie.
Komentarze