Pyszne czekoladki wypełnione masą karmelową z pewnością sprawią, że dzień przywitamy z uśmiechem :)
30 min
Składniki:
tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady (warto dać pół na pół)
3 łyżki masy kajmakowej
1 płaska łyżka masła
pudełko po bombonierce z wgłębieniami lub forma do lodu
Czekoladki z toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka smarujemy foremki (lub wgłębienia w formie na lód), szczególnie zwracając uwagę na boki. Po wysmarowaniu odkładamy do góry nogami, tak by czekolada rozłożyła się równomiernie. Można schłodzić w lodówce. Czynność powtarzamy, tworząc dwie warstwy czekolady (czekoladkę będzie łatwiej wyjąć).
2.Masę kajmakową ucieramy z masłem i wypełniamy środek czekoladek, wyrównujemy wierzch i nakładamy pędzelkiem dwie warstwy czekolady (to będzie spód naszych pralinek). Wkładamy do lodówki i czekamy aż czekolada stężeje.
3.Delikatnie wyjmujemy czekoladki z foremek i teraz nadszedł najprzyjemniejszy moment- degustacja :)
Komentarze