Owocowe rożki rozkoszy z budyniem

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szkoda, że sezon na truskawki jest tak krótki, bo najchętniej to robiłabym te kruche ciasteczka przez cały rok! Zawrócą w głowie każdemu!

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ROżKI:
    - mąka: 2.5 szklanki
    - żółtka: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - masło: 200 gramów
    - cukier puder: 0.25 szklanki
    - kwaśna śmietana: 1 łyżka
    NADZIENIE:
    - budyń waniliowy: 1 opakowanie
    - mleko: 350 mililitrów
    - cukier: 2 łyżki
    - truskawki: 20 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owocowe rożki rozkoszy z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy szybko w rękach i schładzamy w lodówce przez 2 godziny.
  • 2. Gdy ciasto się chłodzi gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używając mniej mleka.
    Studzimy.
    Truskawki myjemy, usuwamy ogonki.
  • 3. Ciasto dzielimy na 2 części.
    Każdą z nich wałkujemy na placek i radełkiem wycinamy kwadraty.
    Na środek każdego kwadratu układamy łyżkę budyniu i przekrojoną truskawkę. Zlepiamy brzegi.
    Układamy na blaszce posmarowanej masłem i podsypanej mąką.
    Pieczemy ok 20 minut w temp 180st.
    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować