Potrawa pochodząca z Suwalszczyzny i północno - wschodnich Mazur, a wywodzi się od Kozaków. Przepyszna,pachnąca w sam raz do schrupania podczas rejsów Krainą Wielkich Jezior Mazurskich
1.Mięso zemleć razem z cebulą, dodać trochę natki, sól i pieprz oraz ostudzony ryż. Wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki.
2.W tym czasie przygotować ciasto: przesiać mąkę, posolić i zagnieść z jajkiem dodając tylko tyle wody, by ciasto stało się elastyczne ale dość miękkie (jak na pierogi).
3.Rozwałkować na ok. 1 mm i pozostawić na chwilę do przeschnięcia.
4.Następnie wyciąć z ciasta krążki (trochę większe), pośrodku każdego ułożyć porcję nadzienia.
5.Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i sklejać formując półksiężyce. Smażyć na złoto w głębokim tłuszczu.
Komentarze