• Dla 6 osób
  • Średni

Potrawa pochodząca z Suwalszczyzny i północno - wschodnich Mazur, a wywodzi się od Kozaków. Przepyszna,pachnąca w sam raz do schrupania podczas rejsów Krainą Wielkich Jezior Mazurskich

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - baranina lub jagnięcina: 20 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - ryż ugotowany: 5 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - natka pietruszka posiekana: 1 łyżka

    - mąka: 10 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - ciepła woda około: 2 łyżki

    - jajko roztrzepane: 1 sztuka
    - tłuszcz do głębokiego smażenia: 0.5 litra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Czeburki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zemleć razem z cebulą, dodać trochę natki, sól i pieprz oraz ostudzony ryż. Wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki.
  • 2. W tym czasie przygotować ciasto: przesiać mąkę, posolić i zagnieść z jajkiem dodając tylko tyle wody, by ciasto stało się elastyczne ale dość miękkie (jak na pierogi).
  • 3. Rozwałkować na ok. 1 mm i pozostawić na chwilę do przeschnięcia.
  • 4. Następnie wyciąć z ciasta krążki (trochę większe), pośrodku każdego ułożyć porcję nadzienia.
  • 5. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i sklejać formując półksiężyce. Smażyć na złoto w głębokim tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jajka Mąka Pieprz Sól Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować