Cytrynowy sernik z letnimi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski, w której będziemy miksować wkładamy ser, cukier i mąkę. Miksujemy na niedużych obrotach, aż masa będzie jednolita przez około 3 minuty. Następnie
dodajemy po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 35 sekund po każdym dodanym . Dodajemy śmietankę kremową, wanilię, sok z cytryny i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Masę wylewamy do przygotowanej formy. Najlepsza tortownica - smarujemy masłem dół i boki. Pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Sernik wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na nim śmietanę wymieszaną z cukrem. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Następnie sernik studzimy i wstawiamy na noc do lodówki żeby zgęstniał.
Podajemy i dekorujemy według uznania, truskawkami, musem malinowym. Możemy skropić sokiem z cytryny a na wierzch zetrzeć trochę skórki cytrynowej.
ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW
Komentarze