Morskie opowieści - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obieramy marchewkę i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do szerokiego garnka i zalewamy mlekiem - tak, aby ją całkowicie zakryło. Gotujemy do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem. Po ugotowaniu miksujemy (można dodać kilka ugotowanych krewetek, dla nadania rybnego posmaku) i przecieramy przez sito do uzyskania konsystencji musu.
2.Następnie gotujemy ocet z cukrem i odstawiamy do ostygnięcia. Cukinię kroimy wzdłuż i marynujemy w zaprawie przez ok. 30 minut. (można wyjąć wcześniej)
3.Rybę nacinamy wzdłuż, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na maśle do zrumienienia. Gotową układamy na plasterkach cukinii. Dekorujemy musem oraz wydrążoną łyżeczką kulką z miąższu z papai/melona/arbuza. Życzę smacznego.
Komentarze