Morskie opowieści

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Tilapia na marynowej cukinii z puree marchewkowo krewatkowym. Idealna potrawa o tej porze roku. Lekka, zdrowa i kolorowa.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - filet z tilapii, soli bądż lucjan: 500 gramów
    - marchew: 400 gramów
    - mleko: 0.5 litra
    - ocet winny: 100 mililitrów
    - cukier: 1 łyżka
    - cukinia: 1 sztuka
    - sól, pieprz: 1 łyżka
    - masło: 2 łyżki
    - melon, papaja do dekoracji: 1 łyżka

Morskie opowieści - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy marchewkę i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do szerokiego garnka i zalewamy mlekiem - tak, aby ją całkowicie zakryło. Gotujemy do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem. Po ugotowaniu miksujemy (można dodać kilka ugotowanych krewetek, dla nadania rybnego posmaku) i przecieramy przez sito do uzyskania konsystencji musu.
  • 2. Następnie gotujemy ocet z cukrem i odstawiamy do ostygnięcia. Cukinię kroimy wzdłuż i marynujemy w zaprawie przez ok. 30 minut. (można wyjąć wcześniej)
  • 3. Rybę nacinamy wzdłuż, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na maśle do zrumienienia. Gotową układamy na plasterkach cukinii. Dekorujemy musem oraz wydrążoną łyżeczką kulką z miąższu z papai/melona/arbuza. Życzę smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy