Sernik cytrynowy

5 (197 ocen)

  • 30 min

Bardzo wilgotny sernik, pachnący cytryną a w dodatku tani. Łatwy w wykonaniu. Pierwszy raz piekłam sernik z dodatkiem kisieli właśnie o smaku cytrynowym.

  • 30 min

Składniki:

  • Sernik cytrynowy
    Składniki:
    Forma: 26x22 cm
    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    2 żółtka
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki cukru
    1/2 kostki masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany
    Składniki ser:
    Wiaderko sera 1 kg
    5 jajek
    1/2 kostki masła
    2 kisiele cytrynowe
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru pudru + cukier do posypania
    Szczypta soli
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki rumu
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: składniki na ciasto przełożyć na stolnicę, posiekać nożem, potem szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, schłodzić przez 2 godziny. Rodzynki namoczyć w rumie.
    Masła utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Do utartej masy dodawać porcjami ser, delikatnie mieszać. Następnie dodać cukier waniliowy i kisiele, wymieszać. Białka posolić, ubić na sztywno, dodać do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszać. Blachę natłuścić, na dno zetrzeć na tarce 1 część ciasta, wysypać odsączone na sitku rodzynki, wyłożyć ser. Na wierzch wyłożyć porwane na kawałki drugie ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec około 50 minut. Wystudzone ciasto posypać grubo cukrem pudrem.

Porady

1.do ciasta można dodać kilka kropli olejku cytrynowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować