Ciasto cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier. Mieszać, aż cukier przestanie zgrzytać. Cały czas ubijając dodać żółtka. Na samym końcu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 minut w 180 st C. Ostudzić.
MASA BUDYNIOWA
Z cytryn wycisnąć sok. Dolać tyle wody, żeby razem z sokiem z cytryn było 1 litr. Odlać szklankę wody. Rozmieszać w niej budynie (proszek) i żółtka. Resztę wody z sokiem z cytryny zagotować z cukrem. Na gotującą się wodę wlać rozmieszane budynie. Energicznie mieszać doprowadzając do ścięcia się zawiesiny. Do gorącego budyniu dodać masło i razem wymieszać. Wyłożyć na upieczony biszkopt. Ostudzić.
MASA ŚMIETANOWA
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i delikatnie razem wymieszać. Następnie wlać ostudzoną galaretkę i ponownie razem wymieszać. Wylać na masę budyniową.
Herbatniki maczać w wodzie z cukrem i układać na masie śmietanowej. Na wierzchu polać lukrem. Odstawić najlepiej do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze