Ciasto Cytrynowiec

5 (181 ocen)

Pyszne orzeźwiające, lekko kwaskowe ciasto w sam raz na lato.

Składniki:

  • Składniki na blachę 26x40 cm
    Na biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl. cukru
    szczypta soli
    aromat cytrynowy

    Masa budyniowa-cytrynowa:
    2 budynie śmietankowe
    sok z 3 cytryn
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    300 g masła 82%

    Pianka śmietanowa:
    500 ml śmietany 36%
    2 galaretki cytrynowe
    1 cukier waniliowy

    Na wierzch:
    ok 30 herbatników "pod sernik"

    Na polewę:
    2 łyżki masła
    4 łyżki cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny

    Na poncz:
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 szkl ciepłej wody
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Ciasto cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 30-35min. Biszkopt wystudzić.
  • 2. Masa budyniowa- cytrynowa. Do soku z 3 cytryn dolać tyle wody aby razem objętość płynu wyniosła 500 ml, odlać z tego pół szklanki, resztę zagotować. W szklance rozpuścić budynie z mąką i ugotować, odstawić aż budyń będzie całkowicie zimny.
    Masło utrzeć na puch, a następnie dodawać po łyżce budyniu nadal ucierając, aż powstanie gładka jednolita masa.
  • 3. Pianka śmietanowa.Dwie galaretki ugotować w 500 ml wody, zostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Połączyć z tężejącą galaretką.
  • 4. 2 łyżki cukru pudru rozpuścić w letniej wodzie, dodać sok z 1/2 cytryny i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową-cytrynową, a następnie piankę śmietankową. Całość przykryć herbatnikami.
  • 5. Masło rozpuścić, dodać do niego sok z cytryny i cukier, mieszać aż do rozpuszczenia cukru. Tak przygotowaną polewą polać ciasto. Odstawić do stężenia polewy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować