Ciasto cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia o wym. 25x35 Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 minut
Masa cytrynowa:
Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W połowie szklanki wody roztrzepać budyń, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń.
Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.
Bita śmietana:Śmietanę ubić, dodając cukier i - na końcu - rozpuszczoną żelatynę.
Polewa czekoladowa: W wodzie rozpuścić żelatynę.
Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę podgrzewać do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania!
Roztrzepać.
Biszkopt - masa cytrynowa - ananasy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa.
Komentarze