Ciasto Cytrynowiec

5 (193 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis pochodzi z wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa cytrynowa:
    2 budynie śmietankowe
    1 kostka masła (u mnie 200 g)
    3/4 szklanki cukru kryształu
    3 żółtka
    3 cytryny
    1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    Bita śmietana:
    1/2 l śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody
    Polewa czekoladowa:
    1/2 kostki margaryny
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1 łyżka żelatyny
    Dodatkowo:
    1 puszka ananasów (osączone na sitku)
    ok. 20 herbatników

Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia o wym. 25x35 Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 minut
    Masa cytrynowa:
    Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W połowie szklanki wody roztrzepać budyń, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń.
    Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.
    Bita śmietana:Śmietanę ubić, dodając cukier i - na końcu - rozpuszczoną żelatynę.
    Polewa czekoladowa: W wodzie rozpuścić żelatynę.
    Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę podgrzewać do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania!
    Roztrzepać.
    Biszkopt - masa cytrynowa - ananasy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować