Cukinia nadziewana pomidorami

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 3 osób

Cukinie uwielbiają wszyscy w mojej rodzinie, dlatego często gości na Naszym stole pod różnymi postaciami. Polecam wszystkim to wegetariańskie danie.

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 3 cukinie
    4 pomidory
    natka pietruszki
    kulka sera mozzarella
    bagietka
    sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
    2 łyzki oleju lub oliwy
    masło (do posmarowania grzanek)
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Cukinia nadziewana pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia nadziewana pomidorami 1. Cukinie myjemy, osuszamy i wkładmy na 7min do wrzącej wody. Następnie przekrawamy je wzdłóż na 3 części, nie rodzielając ich do końca. Tworzymy takie 2 korytarze abyśmy mogli je faserować.

    Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Wsuwamy plastry pomidora w wydrążone korytarze. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, opruszamy solą i pieprzem i kropimy olejem.
  • Cukinia nadziewana pomidorami 2. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy na drobno. Przygotowaną cukinię posypujemy obficie natką pietruszki i pokrojoną w plastry mozzarellą. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 20 min.

Porady

Cukinię warto podać tak jak w przepisie z grzankami, ale również dodatkowo np z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pomidor Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować