Marcepanowe śliwki w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealne na świąteczną słodką przekąską, lub prezent dla najbliższych.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (na około 15 czekoladek):

    200 g gorzkiej czekolady
    300 g śliwek suszonych (kalifornijskich, słodkich)
    120 g masy marcepanowej

Marcepanowe śliwki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    Masę marcepanową kroimy w kostkę. Każdą z kostek wkładamy pomiędzy dwie śliwki suszone, otaczając nimi masę, tak aby znajdowała się w środku.

    Gotowe kulki obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Schładzamy kilka minut w lodówce, aż czekolada stężeje, następnie można przechowywać je w temperaturze pokojowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy