Nadziewana cukinia

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prognozy pogody zapowiadają ocieplenie, a nic tak wspaniale nie przypomina mi smaku ciepłych dni jak świetnie przyrządzona cukinia. Danie składające się głównie z właśnie cukinii, pomidorów i sera żółtego będzie mógł zrobić każdy niezależnie od stopnia umiejętności kulinarnych i zawartości portfela.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
    2 cukinie
    500 g pomidorów, posiekanych
    1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
    3 ząbki czosnku, posiekane
    sól
    czarny pieprz
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    150 g żółtego sera, potartego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Nadziewana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Natłuścić lekko blachę do pieczenia.
  • 2. Przekroić cukinię wzdłuż, na połowy. Nożem i łyżką wydłubać miąższ (nie przebić skórki). Posiekać go na małe kawałeczki.
  • 3. Umieścić w rondlu miąższ z pokrojonymi wcześniej pomidorami, ziołami, czosnkiem, oliwą i przyprawami.
  • 4. Obsmażać przez 5 minut na małym ogniu, odkryte, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia lekko zmięknie.
  • 5. Dodać przecier pomidorowy i dusić przez 5 minut, by masa zgęstniała i zmniejszyła swą objętość.
    W tym czasie ułożyć wydrążone połówki cukinii na blasze do pieczenia, skropić wnętrze oliwą i piec prze 15-20 minut, aż będzie prawie miękka.
  • 6. Nadziać cukinie masą pomidorowa, posypać żółtym serem i z powrotem włożyć do piekarnika.
  • 7. Piec przez 10 minut, aż ser się roztopi.

Porady

Ptzygotować cukinię pół godziny przed robieniem potrawy, powinna ona poleżeć chwilę posypana jażynką, wtedy będzie miększa i smaczniejsza

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pomidor Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować