Żółta cukinia nadziewana

4.5 (166 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Jak wiecie bardzo lubimy faszerowane warzywa.
Dziś polecam cukinię ale żółtą.
Zawsze robiłam zielona a tym razem upiekłam żółtą.
Danie idealne na obiad lub ciepłą kolację.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 średnie żółte cukinie
    250 g ryżu
    500 g mięsa wieprzowego
    1/2 szk prażonej cebulki
    350 g sera korycińskiego z czosnkiem
    350 g pieczarek
    1 puszka kukurydzy
    2 pieczone papryki z zalewy
    2 łyżki masła
    do smaku :
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Żółta cukinia nadziewana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne, posolić.
    Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić.
    Pieczarki pokrojone w kostkę podsmażyć na maśle.
    Mięso zmielić.
    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Kukurydzę odsączyć na sicie.
    Papryki wyjąć z zalewy i pokroić.
    Wszystkie składniki nadzienia umieścić w misce, dodać do smaku przyprawy i wymieszać farsz.
    Napełnić nim połówki cukinii i ułożyć ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Cukinie piec około 40 stopni w 190 stopniach.
    ( cukinie kontrolować, jak będzie miękka po włożeniu patyczka a farsz się zrumieni można wyłączyć piekarnik wczęsniej ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować