Piernikowe cake pops

4.67 (3 ocen)

  • 60 min

Zostało Wam piernika ze Świąt? Można wykorzystać go do zrobienia ciasteczkowych lizaków. Nic prostszego! :-)

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g ciasta piernikowego
    125 g serka mascarpone
    2 łyżki powideł śliwkowych lub czekośliwki
    150 g czekolady mlecznej
    dekoracja: cukrowe posypki
    patyczki do lodów, lizaków lub szaszłyków
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernikowe cake pops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piernika kruszymy do dużej miski. Dodajemy serek mascarpone i czekośliwkę. Mieszamy całość, aż do połączenia się składników i wyrabiamy.

    Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W niewielkim garnuszku w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Kiedy jest już płynna, maczamy w niej końcówki patyczków i wbijamy je w kulki. Wkładamy do lodówki na 10 minut, aż zastygną, a czekolada w międzyczasie również przestanie być gorąca.
  • 2. Tak przygotowane kulki obtaczamy w roztopionej czekoladzie i dekorujemy dowolnie cukrowymi posypkami. U mnie świąteczna złoto-srebrna posypka i cukrowe gingerbread people :-)

    Gotowe cake pops pozostawiamy do zastygnięcia czekolady w chłodnym miejscu lub w lodówce.

Porady

Cake pops wyjmujemy kilka minut przed podaniem z lodówki, aby czekolada nie była bardzo twarda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować