Zostało Wam piernika ze Świąt? Można wykorzystać go do zrobienia ciasteczkowych lizaków. Nic prostszego! :-)
60 min
Składniki:
200 g ciasta piernikowego
125 g serka mascarpone
2 łyżki powideł śliwkowych lub czekośliwki
150 g czekolady mlecznej
dekoracja: cukrowe posypki
patyczki do lodów, lizaków lub szaszłyków
Piernikowe cake pops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piernika kruszymy do dużej miski. Dodajemy serek mascarpone i czekośliwkę. Mieszamy całość, aż do połączenia się składników i wyrabiamy.
Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W niewielkim garnuszku w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Kiedy jest już płynna, maczamy w niej końcówki patyczków i wbijamy je w kulki. Wkładamy do lodówki na 10 minut, aż zastygną, a czekolada w międzyczasie również przestanie być gorąca.
2.Tak przygotowane kulki obtaczamy w roztopionej czekoladzie i dekorujemy dowolnie cukrowymi posypkami. U mnie świąteczna złoto-srebrna posypka i cukrowe gingerbread people :-)
Gotowe cake pops pozostawiamy do zastygnięcia czekolady w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Porady
Cake pops wyjmujemy kilka minut przed podaniem z lodówki, aby czekolada nie była bardzo twarda.
Komentarze