Cotton Soft Japanese Cheesecake (sernik japoński)

4.85 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min

Sernik japoński to wspaniałe ciasto. Angielska nazwa lepiej go opisuje, ponieważ rzeczywiście jest delikatny jak bawełna i mięciutki. To jedno z najlepszych ciast jakie jadłam! Sernik japoński nie przypomina polskich serników, które zwykle są dość zbite, o wyczuwalnej teksturze twarogu. Tymczasem sernik japoński jest bardzo ciekawy zarówno w smaku, jak i konsystencji. Polecam przepis na sernik japoński!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 130 gramów cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    6 jaj
    60 gramów mąki pszennej tortowej
    20 gramów mąki ziemniaczanej
    250 gramów serka typu philadelphia
    100 ml pełnego mleka
    50 gramów masła
    szczypta soli
    dowolna dekoracja
Wystaw ocenę:

4.85 (184 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Biszkopty

Cotton soft japanese cheesecake (sernik japoński) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cvdcd 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, serek i mleko, mieszamy trzepaczką, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników, masę schładzamy do temperatury pokojowej.
  • ccddsc 2. Kiedy masa nam stygnie boki i dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • ccsd 3. A następnie dno i boki na zewnątrz owijamy szczelnie folią aluminiową
  • cdscc 4. Białka oddzielamy od żółtek. Do schłodzonej masy dodajemy po jednym żółtku i mieszamy trzepaczką.
  • sdccs 5. Stopniowo do masy serowo - żółtkowej dodajemy mąkę pszenną, przesiewając ją partiami, to samo robimy z mąką ziemniaczaną. Robimy to małymi porcjami, żeby nie powstały grudki, jeśli jednak zdarzy się, że sypnie nam się za dużo i powstaną grudki, możemy uratować ciasto poprzez przetarcie jej przez gęste sitko.
  • sdccdcd 6. Białka ubijamy ze szczyptą soli do mniej więcej takiego momentu.
  • dsdsdssd 7. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy na pianę (ale nie sztywną, tylko do takiego momentu).
  • dsdvdvdv 8. Pianę białkową dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  • sddsdsds 9. Ciasto przelewamy ostrożnie do wyłożonej papierem i owiniętej folią tortownicy.
  • sdvdsds 10. Tortownicę wstawiamy do wypełnionego w 1/3 wodą naczynia żaroodpornego lub blachy.
  • vddvvddv 11. Wierzch ciasta przykrywamy płatem folii, aby za szybko nam się nie przyrumienił (na 20 minut przed końcem pieczenia usuwamy folię), pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku około 70 – 75 minut, na złoto. Do suchego patyczka (ale nie otwierajcie za często drzwiczek, bo sernik może opaść). Studzimy przez 40 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy lekko drzwiczki na kolejne 30, potem sernik japoński wyjmujemy na blat.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masło Sery Ser biały Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sernik japoński – przepis

Japoński sernik wygląda jakby wymagał dużej wprawy i sporego nakładu pracy. Nic bardziej mylnego! Na pewno jego przygotowanie nie zajmie wam więcej czasu niż upieczenie klasycznego sernika. Sernik po japońsku jest delikatny i napowietrzony dzięki kilku elementom. Przede wszystkim powstaje przy użyciu kremowego serka, a nie ciężkiego twarogu. Siłą rzeczy serniki na bazie twarogu są bardziej kremowe, mniej puszyste.

Kolejną ważną rzeczą są ubite białka. Dodajemy je na sam koniec do przygotowywanej masy, delikatnie mieszając. To istotne, ponieważ jeśli będziemy zbyt intensywnie mieszać masę, sernik japoński może opaść. Podobnie sprawa wygląda z otwieraniem piekarnika w trakcie pieczenia – nie róbcie tego, bo ciasto opadnie.

Przepis na sernik japoński

Puszysty sernik japoński to prawdziwy przysmak. Aby był idealny warto piec go w kąpieli wodnej. Pieczenie w kąpieli wodnej rekomendujemy też przy innych typach serników. Para unosząca się w piekarniku sprawia, że sernik jest wilgotny i nie wysycha zbyt szybko. Poza tym dzięki kąpieli wodnej ciasto będzie równe.

Sernik japoński pieczemy w klasycznej tortownicy. Jeśli chcecie jednak nieco urozmaicić kształt ciasta, możecie wybrać blachę kwadratową czy na przykład w kształcie serca. Sernik japoński najlepiej smakuje sam, ale można podać go też z lodami, bitą śmietaną i świeżymi owocami.

KH_01-2014

Zobacz też przepis na sernik z rosą!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie na parze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować