Cielęcina z pomarańczami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem kucharzem z 12-letnim stażem. Pasjonuję się kuchnią staropolską. Codziennie wymyślam nowe potrawy i nadaję im wyrafinowany smak.

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    4 plastry cielęciny po 15 dag
    4 plastry żółtego sera
    sól
    biały i ziołowy pieprz

    Sos:
    2 pomarańcze
    łyżka masła
    2 łyżki mąki pszennej
    200 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cielęcina z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry cielęciny dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i lekko rozbijamy na desce trzonkiem noża. Oprószamy z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykrywamy plastrem sera i zwijamy. Roladki spinamy wykałaczkami.
  • Cielęcina z pomarańczami 2. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Z półtorej pomarańczy wyciskamy sok, usuwając pestki. Dodajemy masło, mąkę i wlewamy wodę. Zagotowujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Następnie
    wkładamy roladki i dusimy, aż będą miękkie.
  • 3. Cielęcinę w sosie pomarańczowym podajemy na ciepło z białym ryżem na sypko lub makaronem świderki. Gotowe danie dekorujemy cząstkami
    pomarańczy.

Porady

● Cielęcina w sosie pomarańczowym doskonale smakuje z pieczonymi młodymi ziemniakami. ● Sos możemy również wykorzystać do innych mięs. Jest znakomity do wszelkich potraw z grilla.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.9 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ges z pomaranczami

To może cię zainteresować