Ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne i lekko kwaśne ciasto z rabarbarem. Szybkie i proste do zrobienia. Polecam na deser lub podwieczorek.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto kruche :
    1 szkl mąki
    50 gram masła
    1 łyżka z czubkiem cukru pudru
    1 czubata łyżka jogurtu greckiego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    mąka do podsypania
    na drugie ciasto :
    1 jajko
    2 łyżki mleka
    1 łyżka oleju
    2 łyżki z czubkiem mąki
    3 szczypty proszku do pieczenia
    na rabarbar :
    30 dag oczyszczonego rabarbaru
    3 łyżki cukru
    Ponadto :
    blaszka 16 x 16 x 6
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Jajko

Ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z rabarbarem 1. Rabarbar czyścimy i myjemy, kroimy w nieduże kawałeczki. Przekładamy do miski i wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy. Z mąki i masła robimy kruszonkę i dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakuwamy widelcem i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
    Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
    W międzyczasie przekładamy rabarbar na cedzak, odsączamy.
    Do kubeczka wkładamy wszystkie składniki na drugie ciasto i mieszamy do połączenia. Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą i przekładamy rabarbar oraz polewamy przygotowanym ciastem. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować