ciasto z kiwi

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne ciasto cytrynowe z dżemem z kiwi. Nie jest to ciasto z rodzaju puszystych, raczej z tych wilgotnych i zwartych, ale dzięki temu dobrze się kroi. Przełożenie ma bardzo oryginalny smak. Nie jest za słodkie, dzięki kiwi ma wspaniały kwaskowaty posmak. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    na ciasto:

    250 g masła
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    1.5 szklanki cukru pudru
    5 łyżek wrzątku
    1 cytryna
    na przełożenie:
    2 słoiczki dżemu z kiwi (po 350 g)
    1 galaretka kiwi
    2 owoce kiwi
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Ciasto z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórkę z cytryny zetrzeć a następnie wycisnąć z owocu sok. Masło rozpuścić, dodać cukier i jajka i ubijać na parze dolewając wrząca wodę z sokiem z cytryny. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i ubijać aż ostygnie. Wymieszać z mąką i skórką z cytryny. Ciasto podzielić na dwie części i piec na papierze około 15 minut w 180*C. Przestudzić.
  • 2. Dżem z kiwi umieścić w rondelku i podgrzać mocno ale nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, odstawić. Kiedy zacznie tężeć połową przełożyć placki a resztę wylać na wierzch ciasta. Gotowe ciasto udekorować plasterkami kiwi.

Porady

Jeżeli nie mamy dżemu z kiwi należy około 800 g owoców pokroić zalać 1/2 szklanki wody i zagotować. Dodać 1 opakowanie żelfixu i 2 szklanki cukru. Gotować aż pianka zniknie i wystudzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować