Ciasto z gruszkami z nutą cynamonu.

0 (0 ocen)

Ktoś wyzbierał nasze gruszki w ogrodzie, więc musiałam ratować się tymi ze słoika. "Amatorze kwaśnych jabłek" - dziękujemy! Wyszło pyszne :)

Składniki:

  • 60 dag gruszek ( u mnie są to gruszki ze słoika w zalewie cynamonowej),
    szklanka mąki,
    1,5 szklanki cukru,
    4 jaja,
    1 żółtko,
    0,5 kostki margaryny do pieczenia,
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    torebka cukru waniliowego,
    aromat migdałowy,
    szczypta soli,
    dżem morelowy,
    0,5 szklanki śmietany kremówki,
    płatki migdałowe,
    tłuszcz do wysmarowania tortownicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z gruszkami z nutą cynamonu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, jednego jaja, żółtka, margaryny, szklanki cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli zagnieść kruche ciasto. Uformować kule i włożyć na godzinę do lodówki. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką, po czym ułożyć rozwałkowane ciasto formując wysoki rant. Nakłuć w kilku miejscach. Włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekać 10-15 min.
    W tym czasie przygotować masę ze śmietany, 3 jaj, połowy szklanki cukru i aromatu migdałowego ubijając wszystkie składniki.
    Wyjąć ciasto i obniżyć temperaturę do 180 stopni. Posmarować ciasto dżemem, rozłożyć na nim pokrojone w grube plastry gruszki i polać je wcześniej przygotowaną masą. Posypać płatkami migdałowymi, włożyć do piekarnika i piec 40 - 45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować