Ciasto z gruszkami z nutą cynamonu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, jednego jaja, żółtka, margaryny, szklanki cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli zagnieść kruche ciasto. Uformować kule i włożyć na godzinę do lodówki. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką, po czym ułożyć rozwałkowane ciasto formując wysoki rant. Nakłuć w kilku miejscach. Włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekać 10-15 min.
W tym czasie przygotować masę ze śmietany, 3 jaj, połowy szklanki cukru i aromatu migdałowego ubijając wszystkie składniki.
Wyjąć ciasto i obniżyć temperaturę do 180 stopni. Posmarować ciasto dżemem, rozłożyć na nim pokrojone w grube plastry gruszki i polać je wcześniej przygotowaną masą. Posypać płatkami migdałowymi, włożyć do piekarnika i piec 40 - 45 min.
Komentarze