Ciasto węgierskie z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Jajka ubić z cukrem.
Dodać mąkę z proszkiem i kakao.
Ciasto wylać do formy o średnicy ok 26 cm i piec 30 min.
2.Masa czekoladowa
Masło utrzeć z żółtkami i dodać krem czekoladowy.
3.Przekroić biszkopt na 3 krążki.
Wiśnie zalać alkoholem i odstawić na 1 godzinę.
Biszkopt nasączyć roztworem z alkoholem.
4.Jeden placek ciasta posmarować marmoladą i wyłożyć część masy czekoladowej.
Przykryć drugim plackiem. Na nim również wyłożyć masę i poukładać wiśnie.
Na ostatni placek wyłożyć resztę kremu czekoladowego i posmarować boki toru.
Udekorować wiśniami i wiórkami kokosowymi.
Porady
Wiśnie mogą być mrożone, ale najlepsze są te z kompotu.
Komentarze