Ciasto węgierskie z wiśniami

4.48 (205 ocen)

  • 30 min

Przysmak ten zadowoli każdego łasucha czekoladowych deserów.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 i 1/2 szkl. mąki tortowej,
    1 i 1/2 szkl. cukru
    6 jajek
    2 łyżki kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa czekoladowa
    800 g kremu czekoladowego Nutella
    300 g masła
    2 żółtka

    Ponadto:
    600 g wydrylowanych wiśni
    400 g marmolady wiśniowej
Wystaw ocenę:

4.48 (205 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Ciasto węgierskie z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Jajka ubić z cukrem.
    Dodać mąkę z proszkiem i kakao.
    Ciasto wylać do formy o średnicy ok 26 cm i piec 30 min.
  • 2. Masa czekoladowa
    Masło utrzeć z żółtkami i dodać krem czekoladowy.
  • 3. Przekroić biszkopt na 3 krążki.
    Wiśnie zalać alkoholem i odstawić na 1 godzinę.
    Biszkopt nasączyć roztworem z alkoholem.
  • 4. Jeden placek ciasta posmarować marmoladą i wyłożyć część masy czekoladowej.
    Przykryć drugim plackiem. Na nim również wyłożyć masę i poukładać wiśnie.
    Na ostatni placek wyłożyć resztę kremu czekoladowego i posmarować boki toru.
    Udekorować wiśniami i wiórkami kokosowymi.

Porady

Wiśnie mogą być mrożone, ale najlepsze są te z kompotu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować