Ten sernik zachwycił wszystkich gości na tegorocznych świętach. Zachwyca nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem.
30 min
Składniki:
5 jajek + 2 białka
30 g mąki
50 g cukru pudru
20 g kakao
60 g migdałów
5 g cynamonu
5 g przyprawy do piernika
50 g ciemnej czekolady
1 kg mielonego twarogu
300 g cukru
aromat waniliowy
250 g kwaśnej śmietany
130 g śmietany kremówki
Aksamitny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem pudrem i połączyć ze zmielonymi migdałami, przyprawą do piernika, cynamonem, kakao i posiekaną czekoladą. Przelać do formy o średnicy około 24 cm. Ciasto piec przez 15 min w temp. 175 st. Ostudzić.
2.Jaja utrzeć z 270 g cukru. Twaróg zmiksować z kremówką. Dodać mąkę, aromat waniliowy i utarte jaja. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i piec w temp. 175 st przez 15 minut. Następnie temp zmniejszyć do 120 st i piec przez 1 i 1/2 godz.
3.Kwaśną śmietanę wymieszać z reszta cukru i równomiernie posmarować nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut, po czym ostudzić i chłodzić całą noc.
Komentarze