Aksamitny sernik

5 (170 ocen)

  • 30 min

Ten sernik zachwycił wszystkich gości na tegorocznych świętach. Zachwyca nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 jajek + 2 białka
    30 g mąki
    50 g cukru pudru
    20 g kakao
    60 g migdałów
    5 g cynamonu
    5 g przyprawy do piernika
    50 g ciemnej czekolady
    1 kg mielonego twarogu
    300 g cukru
    aromat waniliowy
    250 g kwaśnej śmietany
    130 g śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Aksamitny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem pudrem i połączyć ze zmielonymi migdałami, przyprawą do piernika, cynamonem, kakao i posiekaną czekoladą. Przelać do formy o średnicy około 24 cm. Ciasto piec przez 15 min w temp. 175 st. Ostudzić.
  • 2. Jaja utrzeć z 270 g cukru. Twaróg zmiksować z kremówką. Dodać mąkę, aromat waniliowy i utarte jaja. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i piec w temp. 175 st przez 15 minut. Następnie temp zmniejszyć do 120 st i piec przez 1 i 1/2 godz.
  • 3. Kwaśną śmietanę wymieszać z reszta cukru i równomiernie posmarować nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut, po czym ostudzić i chłodzić całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować