Ciasto serowe z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem . Dodawać biały ser i jajka , i w dalszym ciągu ucierać. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy i na wierzchu ułożyć umyty, osuszony i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar.
Pieczenie ok 70 min - 180 stopni.
Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
2.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i usztywnić cukrem . Ubijając dodawać kolejno żółtka i dodać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z pianą.
Wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy .
Pieczenie ok 20 min - 180 stopni.
Wystudzić.
3.Zagotować mleko z margaryną i zalać budyniem rozprowadzonym w szkl mleka. Gotować aż zgęstnieje.
4.Ciasto przekroić wzdłuż i dolną część umieścić w tortownicy. Zalać budyniem. Poukładać truskawki z nalewki i docisnąć drugim kawałkiem ciasta. Posmarować obficie konfitura truskawkową.
Na wierzchu ułożyć ciasto serowe z rabarbarem .
Podawać po schłodzeniu.
Smacznego.
Komentarze