Ciasto serowe z rabarbarem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Doskonały dodatek do popołudniowej kawki....zapraszam.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 800 g sera ( wiaderko Piątnica )
    150 g masła
    4 łyżki cukru pudru
    5 jajek
    3 łodygi rabarbaru
    masło do wysmarowania tortownicy

    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek maki pszennej tortowej
    1łyzka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju
    łyżeczka proszku do pieczenia
    masło do wysmarowania tortownicy

    700 ml mleka
    szklanka mleka
    2 budynie śmietankowe
    100 g margaryny Kasia

    2 szklanki truskawek z nalewki
    słoiczek konfitury truskawkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto serowe z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem . Dodawać biały ser i jajka , i w dalszym ciągu ucierać. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy i na wierzchu ułożyć umyty, osuszony i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar.
    Pieczenie ok 70 min - 180 stopni.
    Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • 2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i usztywnić cukrem . Ubijając dodawać kolejno żółtka i dodać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z pianą.
    Wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy .
    Pieczenie ok 20 min - 180 stopni.
    Wystudzić.
  • 3. Zagotować mleko z margaryną i zalać budyniem rozprowadzonym w szkl mleka. Gotować aż zgęstnieje.
  • 4. Ciasto przekroić wzdłuż i dolną część umieścić w tortownicy. Zalać budyniem. Poukładać truskawki z nalewki i docisnąć drugim kawałkiem ciasta. Posmarować obficie konfitura truskawkową.
    Na wierzchu ułożyć ciasto serowe z rabarbarem .
    Podawać po schłodzeniu.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować