UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

4.51 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wiosna to sezon rabarbaru możemy więc przygotować z niego proste ciasto ucierane na jogurcie. Ponieważ miałam w lodówce kilka truskawek dołaczyłam do rabarbaru i tak oto powstał duet truskawkowo-rabarbarowy:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    cukier waniliowy
    szklanka gestego jogurtu naturalnego
    20 dag masła roztopionego lub margaryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ok.30 dag rabarbaru
    ok.30 dag truskawek

    Opcjonalnie

    Kruszonka:
    10 dag masla
    10 dag cukru
    20 dag maki

Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: Do miseczki masło pokroić na drobne kawałeczki, dodać resztę składników i rozetrzeć w rękach aż zrobi się "piasek". Wstawić do lodówki
  • 2. Jajka ubić z cukrem do białości. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać roztopione i przestudzone masło nadal miksując. Dodać jogurt i mąkę przesianą z proszkiem .Wyłożyć na blaszę (średnica 25/35cm) wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Rabarbar obrany i pokrojone w kostkę zasypać cukrem kiedy puści sok poukładać na cieście.Truskawki umyć oczyścić z szypułek pokroić na połówki, poukładać na ciasto. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok 50 min. Ciasto sprawdzić patyczkiem.

Porady

Zamiast kruszonki ciasto po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować