Ciasto przekładane z orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis na ok 24 sztuki. Ciasto ładnie się prezentuje.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3/4 szklanki mąki tortowej
    szklanka cukru pudru
    8 żółtek
    5 białek
    torebka cukru waniliowego
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka cynamonu

    Składniki na krem:
    3 szklanki mleka
    3\4 szklanki cukru
    250 g masła\margaryny
    2 torebki budyniu
    pół szklanki mielonych orzechów włoskich
    4 łyżki rumu lub wódki
    sok z dużej pomarańczy
    skórka z połówki cytryny
    dżem
    czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto przekładane z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrami. Do tego przesiać mąkę, proszek i cynamon. Wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Podzielić ciasto na 3 równe części i upiec oddzielnie (ok 15-20 min w 170 C.)
  • 2. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Zmiksować masło i cały czas ucierając stopniowo dodawać chłodny budyń. Dołożyć rum, sok pomarańczowy, skórkę cytryny i zmielone orzechy. Wymieszać.
  • 3. 2 blaty ciasta (ostudzone) posmarować dżemem ( u mnie truskawkowy). Masę podzielić na 3 części (1 może być mniejsza). 1 blat z dżemem posmarować masą, przykryć 2 posmarowanym dżemem, nałożyć masę, położyć 3 blat, posmarować najmniejszą częścią masy. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Ciasto trzymać w lodówce.

Porady

Na cieście można również poukładać połówki orzechów. najlepszy byłby dżem pomarańczowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto przekładane budyniem

To może cię zainteresować