Przepis na ok 24 sztuki. Ciasto ładnie się prezentuje.
1 godz. 40 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
3/4 szklanki mąki tortowej
szklanka cukru pudru
8 żółtek
5 białek
torebka cukru waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
Składniki na krem:
3 szklanki mleka
3\4 szklanki cukru
250 g masła\margaryny
2 torebki budyniu
pół szklanki mielonych orzechów włoskich
4 łyżki rumu lub wódki
sok z dużej pomarańczy
skórka z połówki cytryny
dżem
czekolada
Ciasto przekładane z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrami. Do tego przesiać mąkę, proszek i cynamon. Wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Podzielić ciasto na 3 równe części i upiec oddzielnie (ok 15-20 min w 170 C.)
2.Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Zmiksować masło i cały czas ucierając stopniowo dodawać chłodny budyń. Dołożyć rum, sok pomarańczowy, skórkę cytryny i zmielone orzechy. Wymieszać.
3.2 blaty ciasta (ostudzone) posmarować dżemem ( u mnie truskawkowy). Masę podzielić na 3 części (1 może być mniejsza). 1 blat z dżemem posmarować masą, przykryć 2 posmarowanym dżemem, nałożyć masę, położyć 3 blat, posmarować najmniejszą częścią masy. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Ciasto trzymać w lodówce.
Porady
Na cieście można również poukładać połówki orzechów. najlepszy byłby dżem pomarańczowy.
Komentarze