1.Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wlać do blaszki 24x30 i piec biszkopt w 170 stopniach przez ok. 30 minut.
2.Białka ubić na sztywno pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Piec ciasto kokosowo-makowe w blaszce 24x30 przez ok. 25 minut
3.Do połowy mleka wsypać budyń, mąki i żółtka. Wymieszać (najlepiej mikserem). Resztę mleka zagotować. Wlać rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotować razem stale mieszając. Potrafi się przypalić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce wystudzoną masę
4.Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe i masę.
Na masie ułożyć herbatniki nasączone w wódce. Całość polać polewą.
Można posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze