Ciasto pijak

4.5 (182 ocen)

Moja wersja znanego ciasta pijak.

Składniki:

  • 3 jaja
    6 łyżek cukru
    6 łyżek oleju
    6 łyżek mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    ciasto makowo-kokosowe:
    6 białek
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki suchego maku
    1/2 szklanki wiórków kokosowych

    masa:
    1/2 L mleka
    3 żółtka
    budyń waniliowy lub śmietankowy -40g
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru pudru
    kostka masła lub margaryny -250g

    szklanka wódki
    ok. 2 paczki herbatników
    kwaśny dżem lub powidła
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto pijak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wlać do blaszki 24x30 i piec biszkopt w 170 stopniach przez ok. 30 minut.
  • 2. Białka ubić na sztywno pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Piec ciasto kokosowo-makowe w blaszce 24x30 przez ok. 25 minut
  • 3. Do połowy mleka wsypać budyń, mąki i żółtka. Wymieszać (najlepiej mikserem). Resztę mleka zagotować. Wlać rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotować razem stale mieszając. Potrafi się przypalić.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce wystudzoną masę
  • 4. Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe i masę.
    Na masie ułożyć herbatniki nasączone w wódce. Całość polać polewą.
    Można posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

1 szklanka to 250ml

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować